Keresés

Névnapok -  tegnap: Timót ma: Pál holnap: Vanda, Paula holnapután: Angelika

Írásainkból

Szeretettől megragadottan

Szeretet az Isten, olvassuk a Szentírásban. Istentől megragadottan élni felemelő, csodálatos, ugyanakkor nyugtalanító és feszültségekkel teli élet. A Szeretet – saját természete szerint -, mindig oda akarja ajándékozni önmagát és akkor a legboldogabb, ha ezt meg tudja tenni. Csodálatos és felszabadító élmény volt, amikor nagyon bűnös emberként megélhettem, hogy van Valaki, aki őszintén szeret, aki előtt nem kell szerepet játszanom, nem kell kiharcolnom, hogy szeressen! Ez volt a megtérésem pillanata.

Bővebben...

Miért tarthatjuk hitelesnek a medjugorjei üzeneteket?

1981. június 24-én jelent meg először a Szűzanya Medjugorjéban a fiatal látnokoknak. Üzeneteket adott és ad át a béke, a hit, a megtérés, az ima, a böjt és a bűnbánat fontosságáról. A falu zarándokhellyé vált, ahová évente milliónyi zarándok érkezik, hogy ott imádkozzon, gyónjon, keresztutat végezzen és lelki programokon vegyen részt. Nagyon sok testi-lelki gyógyulás történik, a megtérések száma is nagyon nagy. Nézzünk most néhány szempontot, ami alapján hitelesnek tarthatjuk a medjugorjei üzeneteket:

Bővebben...

Térdig vízben

Van egy látomásos prófécia az Ószövetségben, Ezekiel könyvében, amely Jézus Krisztusban beteljesedett – pontosabban, megkezdődött a beteljesedése. Nézzük csak, hová vezet ez minket!

Bővebben...

Egy álomról

Nemrégiben felébredtem egy eléggé nyugtalanító álmomból, ami után sokat gondolkodtam ennek tartalmáról. Félelemről és segítségről, kiszolgáltatottságról és védelemről… Az álom elején még külső szemlélőként láttam egy tájat magam előtt és benne egy utat. Az úton mindenféle emberek közlekedtek gyalog, kerékpárral, autóval. Aztán azt láttam, hogy némelyiküket megtámadták és üldözni kezdték, ami engem szorongással töltött el.

Bővebben...

Mi lehetett Isten szándéka?

Jogos és fontos kérdés, hogy vajon mi lehetett Isten terve, ha hiszünk abban – márpedig én hiszek -, hogy a pápa által bevezetett új Mária-ünnep nem pusztán emberi, önkényes akaratból született, hanem Ferenc pápa és a római katolikus egyház vezetőinek e döntése mögött a Szentlélek inspirációja húzódik meg.

Bővebben...

Legkedvesebb ellenségem

Ismerem jól! Egyszer még le is festettem – nem sikerült túlságosan, de én ráismerek, igen, ő az, az én legkedvesebb ellenségem.

Bővebben...
A törökbálinti Kálváriadomb
2014. július 28. hétfő, 22:17

 

A Kálvária-út a "Golgotára" Krisztus kínszenvedésének, kereszthalálának 14 stációját jeleníti meg.

Már a kora keresztényeknél kialakult Krisztus szenvedéseinek ilyen módon való megélése, amely hagyománnyá lett a keresztény egyházban.

 

A történelem viharai rommá törték a stációkat, melyek felújítására 1992. őszén került sor.

 

A Kálvária egy szabályos formájú kis domb a József-hegy lábánál. A dombot 1764-ben kastély építésekor a kiemelt föld odahordásával alkották. A század elején az irodalomban így jegyezték fel: (2) „A Kálvária első stáció képfülkéje alatt elhelyezett magyar felírás a következőkre figyelmeztet: „E szentelt halmon dohányozni, futkározni, marhát legeltetni, lármás játékokat rendezni, világi dalokat énekelni illetlen és tilos.” A jobboldali második stáción az újabb javításról, helyreállításról: „ A török-bálinti római katholikus hitközösség 15 tagjának közreműködésével kijavíttatta Zimándy Ignácz helybéli lelkész – 1892.” Az írásos emlékek alapján a XVIII. század eleje óta használják Kálváriának, melynek stációi mai helyükre 1827-ben kerültek. A domborműveket a falu nagy jótevőjeként (3) számon tartott Zimándy Ignácz javíttatta, majd 100 év elteltével a Faluszépítő Egyesület. Napjainkban már a javíttatáshoz anyagi hozzájárulásukat is adó családok nevei olvashatóak a stációkon.

Tb kálvária1

Megközelítés: A Munkácsy Mihály Művelődési Ház jobb oldala felől

keresztút0704 010

 

 

leírás még itt:

http://csendhegyek.blogspot.hu/2013/04/torokbalint-kalvaria-h.html

 

Szentmisék rendje templomunkban:

cím: Pelsőczy Ferenc u. (Művelődési Házzal szemben)

hétköznap szentmise: reggel 7:00, csütörtök reggel 6:00

vasárnap: 7:30, 10:00; 18 órakor

gyóntatás: vasárnap: 7-7:30; 17:30-18

 Minden hónap első vasárnapján 16:45-től 17:45-ig elmélkedős -énekes, és minden pénteken 16 -20 óráig csendes szentségimádást tartunk!

oltáriszentség

A szentmiséről

itt olvashat:katt ide

Elérhetőségek

Plébánia
Címünk:
Munkácsy M. u. 78.
Telefon: 23/336-005
Irodai fogadóórák:
minden hétköznap 16-18 óra között

1%

Kérjük testvéreinket, hogy személyi jövedelemadójuk 1%-ának felajánlásával támogassák egyházunkat.

A Katolikus Egyház technikai száma: 0011.

A Szeretet Földje Közhasznú Alapítványadószám: 18684319-1-13

PELSŐCZY FERENC ALAPÍTVÁNY
Adószám: 18724525-1-13
Budapest Bank 10101391-
63318300-01003008

Karitász

ügyelet, ruhaosztás páros hét szombat 9-11 óráig a plébánia épületében.

Karitász Pont - 2013. December 19-től egyházközségünk Karitász Csoportja működteti a törökbálinti Auchan áruházban lévő KARITÁSZ PONT-ot, ahol örömmel fogadjuk a tartós élelmiszer adományokat. Nyitva tartás: csütörtökön és pénteken 14-18 óráig, szombaton és vasárnap 10-18 óráig. Ruhák átvétele és osztása továbbra is a plébánia épületében történik!

Pelsőczy Ferenc

Dr. PELSŐCZY FERENC
c. prépost, plébános
(1916-1995)

Facebook

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com